تاریخچه
اهداف
موسس و ریاست عالی
هیات امنا
معاونتها
هیات علمی
شورای آموزشی
شورای پژوهشی
ساختار اداری
اندیشمندان اهلسنت با حمایت حاکمان از دیر باز نگاهی نقادانه به فرهنگ و معارف شیعی داشته اند و همواره پرسشها و شبهاتی را مطرح می کردهاند که این رویکرد با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (قدس سره) با روشهای مدرن و با استفاده از همه امکانات و با حمایت استکبار جهانی در سطح وسیعی گسترش یافته است.
این تهاجمها در سالهای اخیر گسترش چشم گیری داشته است به گونهای که نگاه سایر مسلمانان را نسبت به شیعیان و مذهب شیعه غبار آلود و گاه خشمآگین کرده است.
تمامی این شبهات و تهمتها به خاطر برنتابیدن حاکمیت مذهبی بود که در همه اعصار اسلامی به حاشیه رانده میشد. موج عظیمی که انقلاب اسلامی ایران بر پایه اسلام اصیل در دنیای امروز پدید آورد،
از یک سو بیداری جهان اسلام و بلکه بشریت را در توانمندی حاکمیت قرآن و مذهب اهلبیت علیهمالسلام در پی داشته و قدرت بی بدیل مذهب در اداره شؤونات فردی و اجتماعی بشر را به نمایش گذاشت.
و از سویی دیگر هجمه ها و حملات ابرقدرتهای جهانی را علیه ایران اسلامی و مبانی بر آمده از صمیم قرآن و عترت به دنبال داشت.
از آنجایی که انقلاب اسلامی قبل از اینکه مبنای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... داشته باشد مبنای دینی و عقیدتی داشته و ریشه در اسلام ناب محمدی (ص) و مذهب اهل بیت (ع) دارد، حملات استکبار جهانی علیه مذهب شیعه متمرکز شده است و با ترفندهای گوناگون سعی در تضعیف ایران شیعی دارند. یکی از ترفندهای دشمنان اسلام، سازماندهی و تحریک فرق و مذاهب اسلامی غیر شیعی علیه شیعه است. این گروهها با شبهه پراکنی، تهمت و افتراء، درصدد ناکارآمد جلوه دادن آموزه های شیعی و ایجاد تنفر از این مذهب در بین مسلمین هستند.
البته متون و دانشهای شیعی در جوامع حوزوی و دانشگاهی مورد تدریس و تحقیق بوده و از این رهگذر تا حدودی پاسخگوی سؤالات و نیازهای درونی جامعه شیعی بوده اند؛ اما گستردگی و تنوع مطالعات و موج شبهات با قالبهای امروزی آن علیه مذهب شیعه این پاسخگویی را در حالت تدافع و انفعال قرار داده است.
خروج از این حالت و تبدیل موضع دفاعی به موضع تهاجمی و فعال ضرورت شکل گیری مرکزی مستقل و متمرکز در این باره را بازگو میکند. این مهم، رسالت حوزههای علمیه را دو چندان کرده و باید در راستای دفاع از کیان مذهب با برنامه ریزی، شاگردانی توانمند و مسلط بر اصول و مبانی همه فرق اسلامی را تربیت کند.
مرجع فقید و بصیر جهان تشیع آیتاللهالعظمیفاضللنکرانی (قدس سره) در راستای تحقق اهداف استاد خویش بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت آیتاللهالعظمیامامخمینی (قدس سره) وخلف صالح ایشان مقام معظم رهبری حضرت آیتاللهالعظمیخامنه ای (دامت برکاته) و با درک چنین ضرورتی در سال 1383 اقدام به تأسیس مؤسسه آموزش عالی حوزوی ائمه اطهار علیهم السلام نمود.
فعالیتهای این مؤسسه ابتدا در حوزه دانشی کلام با رویکرد کلام تطبیقی بین المذاهب آغاز شد. با پیوستن مرکز تخصصی تفسیر ائمه اطهار علیهم السلام و نیز اضافه شدن رشتههای حوزه دانشی تاریخ، هماکنون این مؤسسه فعالیت خود را در سه حوزه دانشی کلام، تفسیر و تاریخ ادامه میدهد.
این مؤسسه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود را به امر ایشان و تحت اشراف فرزند برومندشان، استادمعظم حضرت آیتاللهحاجشیخمحمدجوادفاضللنکرانی (دامت برکاته) آغاز کرد و در هر دو بخش به موفقیتهای چشمگیری دست یافت.
اهداف موسسه
- دفاع فعال، تهاجمی و علمی از مکتب اهل بیت علیهم السلام در برابر شبهات و تهمتها در حوزههای کلام، تفسیر و تاریخ
- شناخت عقائد و آموزه های مذاهب اسلامی و نقد و بررسی آن بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام
- نهادینه کردن پژوهش محوری و مطالعه روش مند در زمینه مذاهب اسلامی
- نگاه تطبیقی و مقارن در بررسی آموزه ها و عقائد مذاهب اسلامی
- تربیت و پرورش محققین و پژوهشگران در در حوزههای کلام، تفسیر و تاریخ با تأکید بر اثبات حقانیت مذهب اهل بیت علیهم السلام
- استفاده از محققین و پژوهش گران این مرکز در کرسیهای تدریس، هیأت های علمی، نشستهای تخصصی، کنفرانسها، اتاق فکر وزارتخانه و سازمان های مرتبط با امور مذاهب اسلامی
- ارائه قراءت مطابق با دیدگاه اهل بیت علیهم السلام از مسأله وحدت مذاهب اسلامی
- نگاهی واقع بینانه و جامع نسبت به مسائل و آموزه های مذاهب اسلامی
- برقراری رابطه فعال با سایر مراکز حوزوی و دانشگاهی همسو با این رشته
- نشر آثار پژوهشی دانش آموختگان این مرکز در قالب کتاب، مقاله و ... و عرضه آن به جامعه علمی کشور.
مؤسس و ریاست عالی
مرجع فقید و بصیر جهان تشیع آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (قدس سره) در سال 1383 اقدام به تأسیس مؤسسه آموزش عالی ائمه اطهار (ع) نمود.
این مرکز فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود را به امر ایشان و تحت اشراف آیت الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی (دامت برکاته) آغاز کرد و در هر دو بخش به موفقیتهای چشمگیری دست یافت.
ریاست عالی این مرکز به عهده عضو عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم حضرت آیت الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی(دامت برکاته) میباشد.
اعضای هیئت امناء
1. استاد معظم آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی(دامت برکاته)
2. نماینده مدیریت حوزه استاد معظم آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری
3. رئیس واحد آموزشی حضرت حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسین حبیبی تبار
4. چند نفر از مدرسین سطوح عالی متناسب با رشتههای واحد آموزشی، حداقل دارای پنج سال كرسی تدریس در سطوح عالی
الف:استاد معظم علامه نجم الدین طبسی
ب:حجت الاسلام والمسلمین جواد مروی
ج: حجت الاسلام والمسلمین محمد امین پور امینی
د: حجت الاسلام والمسلمین محمد جعفر طبسی
5. یك نفر از فضلای حوزوی متناسب با رشته و گرایشهای واحد آموزشی (حداقل دارای پنج سال درس خارج) حجت الاسلام والمسلمین اسدالله رئیسی
معاونت ها
این موسسه دارای چهار معاونت میباشد:
الف) معاونت آموزش
حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محمد سلطانی که از استاید و دانش پژوهان ممتاز و فارغ التحصیلان این مرکز میباشند به عنوان معاون آموزش مشغول به فعالیت میباشند.
ب) معاونت اجرایی
حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محمد سلطانی که از دانش پژوهان و فارغ التحصیلان این مرکز علاوه بر معاونت آموزش، معاون اجرایی را برعهده داشته ومشغول به فعالیت میباشند.
ج) معاونت پژوهش
حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم رضایی کلیری، از محققین و دانش پژوهان و فارغ التحصیلان این مرکز، به عنوان معاون پژوهش مشغول به فعالیت میباشند.
د) معاونت تهذیب و امور فرهنگی
حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم رضایی کلیری، از دانش پژوهان برجسته و فارغ التحصیلان این مرکز، علاوه بر معاونت پژوهش، معاونت تهذیب و امور فرهنگی را برعهده داشته ومشغول به فعالیت میباشند.
هیئت علمی (شورای علمی)
اعضای هیئت علمی این مرکز از اساتید برجسته حوزه علمیه قم میباشند که عبارتند از:
- حضرت آیتالله شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی
- حضرت آیتالله شیخ نجم الدین طبسی
- حجت الاسلام و المسلمین استاد شیخ محمد جعفر طبسی
- حجت الاسلام و المسلمین استاد شیخ محمد امین پورامینی
- حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد باقر قیومی
- حجت الاسلام و المسلمین استاد شیخ سید محمد حسینی قزوینی
- حجت الاسلام و المسلمین دکتر مصطفی سلطانی
- حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد معینی فر
- حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسین حبیبی تبار
- حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی فرمانیان
شورای آموزشی
این شورا در راستای تنظیم دستور العملهای آموزشی و پیگیری امور آموزشی موسسه در مهر ماه سال 1393 آغاز به کار نمود و از اعضای زیر تشكیل شده است:
1. رئیس: حسین حبیبی تبار
2. معاون آموزش: سید محمد سلطانی و دبیر گروه علمی
3. معاون اجرایی: سید محمد سلطانی
4 . معاون پژوهش: ابراهیم رضایی
5 . معاون تهذیب: ابراهیم رضایی
6. مدیرگروههای آموزشی مذاهب اسلامی: استاد معظم علامه نجم الدین طبسی
7. مدیرگروههای آموزشی کلام تطبیقی بین المذاهب تطبیقی: حجت الاسلام والمسلمین قیومی و عضو هیئت علمی و مدیر گروه،
8. حجت الاسلام والمسلمین محمدمعینی فر عضو هیئت علمی
9. حجت الاسلام والمسلمین مصطفی سلطانی عضو هیئت علمی
شورای پژوهشی
بر پایه تأکیدات استاد معظم آیت الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی (دامت برکاته) در اهتمام مرکز به چاپ و انتشار تحقیقات دانش پژوهان، و نظر استاد معظم علامه نجم الدین طبسی (دامت برکاته) بر عمق بخشی و نظارت علمی هر چه بیشتر بر نگاشتههای علمی دانش پژوهان و دانش آموختگان موسسه، شورای پژوهشی تأسیس شد.
جلسات این شورا به طور منظم هر هفته برگزار میگردد.
اعضای این شورا عبارتند از: حجج اسلام آقایان
1. حسین حبیبی تبار: مدیر موسسه
2. سید محمد سلطانی: معاون موسسه
3. علیرضا بهرامی
4. محمد باقر پورامینی
5. حسن بلقان آبادی
6. محسن طبسی
7. یاسر بیانی
8. سید حمید حسینی