سوال:
آیا دهه اول ربیع الاول، زمان شهادت حضرت محسن است؟
پاسخ:
خیر ادله و شواهد زیادی وچود دارد که نشان میدهد دهه اول ربیع الاول حضرت محسن به شهادت نرسیده است، هرچند که شهادت ایشان مسلم و قطعی است.
آنچه که باعث شده تصور شود که این ایام زمان شهائت حضرت محسن است، این مطلب است که معتقد هستند سقط حضرت محسن و جسارت به خانه حضرت زهرا بلافاصله بعد از شهادت پامبر بوده است در حالیکه تاریخ رحلت (شهادت) پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله درآن اختلاف نظر است و بعضی معتقد هستند روز دوازدهم(۲ ۱) یا هجدهم (۱۸) ربیع الاول آن حضرت از دنیا رفتند و فقط شیخ مفید قائل است رحلت در روز ۲۸ صفر صورت گرفته است.
حتی اگر تاریخ شهادت 28 صفر هم باشد، باز تاریخ شهادت حضرت محسن ابتدای ماه ربیع الاول نیست چراکه طبق نقل مورخین و اهل نقل مانند ابن ابی الحدید ؛ حاکم وقت ده (۱۰) روز پس از رحلت پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله اقدام به غصب فدک نمود .
و پس از غصب فدک حضرت زهرا سلام الله اقدام به ایراد خطبه فدکیه نمود .
در مقدمه خطبه فدکیه چنین آمده است :هنگامى كه ابوبكر و عمر فدك را از حضرت فاطمه علیهاالسلام غصب کردند؛ چون خبر به حضرت زهرا سلام الله رسید، چادر بر سر نهاد و با گروهى از زنان به سوى مسجد النبی صلی الله علیه و آله حرکت کردند ، در حالی كه چادرش به زمین كشیده مى شد، و راه رفتن او همانند راه رفتن پیامبر صلوات الله علیه و آله بود
این یعنی در زمان غصب فدک و خطبه فدکیه هنوز به حضرت آسیبی نرسیده و نشانی از جراحت و آسیب وجود ندارد. زیرا همه می دانیم طبق نقل همه محدثین و مورخین در روز هجوم چنان به حضرت آسیب رساندند که پهلو و بازویش شکست و منهدة الركن گردید و در زیارت آن حضرت می خوانیم
" السلام علیک ایتها المضطهدة المقهورة"
سلام بر بانویی که بر اثر ضرب استخوانش شکسته و خورد شد .
و اگر آسیبی به حضرت رسیده بود باید در خطبه به آن اشاره می فرمود که مثلا فرزند در رحم مرا کشتید
به من تازیانه زدید
در خانه مرا آتش زدید
سینه و پهلو و بازویم را شکستید و ...
و هیچ کس هم نگفته حضرت در وضعیت آسیب دیده خطبه خوانده اند .
بنابراین حتی اگر ۲۸ صفر هم روز رحلت پیامبر باشد ؛ ده روز بعد که غصب فدک صورت گرفته؛ حضرت زهرا سلام الله علیها در سلامت بوده و هجوم واقع نشده است
در نقل های معتبر است که جناب سلمان محمدی (فارسی) بیان می کند پس از بیعت مردم با ابوبکر ؛ حضرت علی علیه السلام ؛ حضرت فاطمه سلام الله را سوار بر استر نمود و همراه حسنین علیهما السلام به در خانه اهل بدر و انصار و مهاجر شبانه رفتند و از آن ها بیعت گرفتند که صبح؛ در خانه حضرت حاضر شوند .
تکرار مراجعه شبانه را حداقل سه شب و حداکثر چهل شب نوشته اند و با توجه به این که بحث اتمام حجت بود و باید به در خانه اهل بدر و انصار و مهاجر حضور مییافت قطعا چند شب طول کشیده است ."
با کمی تامل معلوم می شود هجوم هنوز واقع نشده و حضرت زهرا سلام الله در سلامت جسمانی است که سوار بر استر می شود و طلب بیعت و یاری از تک تک اصحاب پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله می شود .
ضمن این که در نقل ندارد که سه شب پشت سر هم بوده یا با فاصله اما با تامل در اهمیت مساله و تفهیم و ... عقلا باید چندین شب طول کشیده باشد ؛ خصوصا وقتی دارد " فلم یدع احدا ..." یک نفر هم نماند که به خانه اش نروند
و همچنین بنا بر روایت هشام بن سالم از امام صادق علیه السلام، پس از رحلت رسول خدا صل الله علیه و آله، حضرت فاطمه علیها السلام هر هفته، روزهای دوشنبه و پنج شنبه به زیارت قبور شهدا [در احد] می رفتند. در روایت محمود بن لَبید نیز به استمرار بر این کار توسط آن حضرت اشاره شده است. با توجه به روایت سلیم بن قیس از سلمان فارسی، حضرت فاطمه علیها السلام پس از هجوم دشمنان به خانه شان، دچار چنان مصدومیتی شدند که منجر به بستری شدن ایشان گردید و همین وضعیت تا زمان شهادتشان ادامه یافت. روشن است که با توجه به فاصلة منطقة احد تا مدینه، در صورت مصدومیت ایشان در همان روزهای نخست، طی این فاصله آن هم به طور مکرر، امکان پذیر نخواهد بود. نتیجه آنکه هجوم به خانة حضرت فاطمه زهرا علیها السلام و مصدومیت ایشان باید مدتی پس از رحلت رسول خدا صل الله علیه و آله رخ داده باشد تا او امکان زیارت قبور شهدا و سوگواری در کنار آن را یافته باشند
نکته دیگر اینکه بریدة بن حصیب اسلمی پس از بازگشت سپاه اسامه، به میان قومش رفت و اعلام کرد که تا وقتی حضرت علی علیه السلام بیعت نکند من بیعت نخواهم کرد. قوم او نیز گفتند: تا وقتی بریده بیعت نکند، ما بیعت نخواهیم کرد. این گزارش حکایت از آن دارد که تا زمان بازگشت سپاه اسامه، هنوز گروه حاکم موفق به اخذ بیعت از امیرالمؤمنین علیه السلام نشده بودند، نتیجه آنکه تا زمان بازگشت سپاه اسامه، هنوز هجوم به خانة فاطمه زهرا علیها السلام رخ نداده است، و اصلاً می توان گفت: همین اعلام مخالفت بریده و قومش یکی از عوامل تصمیم غاصبان خلافت به هجوم و یکسره کردن مسئله مخالفت حضرت علی علیه السلام بوده است.
اینها بخشی از ادله هستند که نشان میدهد تاریخ شهادت حضرت محسن، ابتدای ماه ربیع الاول نیست و برشیعیان لازم است که در شب اول ربیع الاول، لیله المبیت را تعظیم کنند.
شروع شد ماه ربیع، ماه زندگی
عجب شبی بهش میگن لیله المبیت
علی شد جان پیامبر در مباهله
علی شد جای نبی در لیله المبیت
- برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .